Bloemenborders in de (half)schaduw

BLOEMENBORDERS IN DE (HALF)SCHADUW

Een gezellige achtertuin op het Noord-Westen met een leuk en praktisch ontwerp, waarin alleen het groene deel meer en gevarieerder hoeft te worden. Dus mocht ik een beplantingsplan maken: de al aanwezige Budleja, Euphorbia (wolfsmelk), Geranium en Salvia aanvullen met verschillende varianten, en Aconitum (monnikskap), Agastache (dropplant), Alchemilla (vrouwenmantel), Anemone, Echinacea (zonnehoed) en Scabiosa (duifkruid) om voorjaar, zomer en najaar een ander uitzicht te creëren.

De hoge paarse halmen van de Verbena bonariensis (ijzerhard) zorgen maandenlang voor dynamiek en kleur. En twee kleuren Lavatera die ook lang bloemen produceren. Achterin, tegen de veranda, plaatsten we een Ficus carica (vijg), waarmee de zithoek met een ‘groen’ gordijn een knussere plek is geworden. Het groen verbindt de veranda ook met de rest van de tuin.      

De diepe voortuin op het Zuid-Oosten heeft ruim plek voor fietsenberging, vuilbakken én een basketbalveld. Grenzend aan de huiskamer is er nog ruimte voor een heerlijk terras en een schaduwborder die we gevuld hebben met Astrantia (Zeeuws knoopje), Aquilegia (akelei) en Euphorbia. Digitalis (vingerhoedskruid) en Thalictrum zorgen voor hoogte en bloei voor de klimopwand erachter. Als heester de Amelanchier die al in het vroege voorjaar start met witte bloesem, en in het najaar bes en mooi herfstblad heeft.

Een heerlijk groen uitzicht om de dag te starten in de ochtendzon.

Meest recente berichten