Meer ruimte voor (wilde)bloemen

MEER RUIMTE VOOR (WILDE) BLOEMEN

Een ruime voortuin en zijtuin, waar in de oude situatie al veel ruimte voor groen is maar waar sommige heesters zijn gaan domineren. De wens van de bewoners is voor een nieuw ontwerp waar meer ruimte is voor groen en bloeiende beplanting met behoud van de terrassen.           

De voortuin ligt iets lager dan de straat waarmee het een heerlijke schuilplek is, ondanks de geringe diepte van 4 meter. De volop aanwezige Hydrangea’s worden afgewisseld met lage Phlox, Bunnera, Irissen en Salvia’s.

En de overgang van zijtuin naar voortuin is in een oase van groen en bloemen getransformeerd met een bankje precies op het kruispunt van voor- en zijtuin. Van de brede coniferenhaag doen alleen de stammetjes nog dienst als een geraamte voor de Hedera haag, die veel meer ruimte biedt aan de nieuwe border. Vanaf het voorjaar is er al kleur met Euphorbia en Geranium Phaeum, aangevuld met Alliums en andere voorjaarsbollen. In de zomer volgen o.a. Echinacea, Kalimeris en Amsonia. Ook Oenothera ontbreekt niet, met een knipoog naar de duinen vlakbij. En in het najaar bloeien Anemone, Aster en ook Cimicifuga, een leuke geneeskrachtige plant als aanvulling.

Aan de zijkant van het huis mogen een aantal grotere heesters plaats maken voor vaste planten en klimmers waarmee de tuin meer beweging krijgt. Deze borders worden gevuld met warme kleuren van o.a. Verbascum, Rudbeckia, donkerrode Alcea rosea en Campsis. Als afsluiter van dit deel is de pergola een mooie blikvanger en geeft zowel privacy als hoogtewerking, en kan langzaam volgroeien met heerlijk geurende rozen.

Meest recente berichten