Thema: een nieuw voorjaar, een nieuwe plantenindeling?

EEN NIEUW VOORJAAR, EEN NIEUWE PLANTENINDELING?

Re-shuffle voor een goede start

Ook al hanteren wij 21 maart als de officiële start, de energetische start van het voorjaar ligt al rond 4 februari.  Dan komen we uit onze winterslaap en gaan bepalen wat we het nieuwe jaar gaan doen. Als je  dat op de tuin toepast ga je kijken wat je dit jaar wilt “oogsten”. Wat wil je zien bloeien en groeien?

Bij een nieuw aan te leggen tuin laat je een tuinontwerp maken waarin deze wensen vervuld worden. Maar ook in een bestaande tuin is het goed om de groenresultaten van de afgelopen jaren te inventariseren. Wat deed het vorig jaar minder goed in de tuin? Ga je dat wegdoen, of kun je het verplaatsen.

Vaak worden heesters of vaste planten in de tuin gezet die daar niet in hun natuurlijke habitat staan. Als dat is omdat onze klimaatzone heel anders is dan de origine van de plant is het een kwestie van een gokje wagen: doet ie het of doet ie het niet. Help de plant dan wel; zet een mediterrane plant bijvoorbeeld beschut in het zonnetje.

Maar het kan ook zijn dat er niet goed gekeken is naar de plantinstructies. Is de zon/schaduwplek wel goed, is de  grondsoort de juiste, is de watervoorziening genoeg?  Bij het tuincentrum is er veel informatie aanwezig over beplanting eisen; of zoek de soort op op internet. Er zijn diverse kwekers die van honderden soorten de basis informatie vermelden op hun website.

Daarnaast hebben bepaalde planten  een sterke overlevingsdrang  (zoals Molinia, Erica, Hosta of Bamboe) en zullen de minder dominante planten eromheen overwoekeren. Met de indeling in de tuin kun je daar rekening mee houden. Maak een border met alleen deze planten, of als je om de paar jaar de wortels van deze planten scheurt kan de overmatige groei ook binnen de perken blijven. Dat kan nog goed in de maand april.

En wat qua kleurplan? Is er een hele felle gele plant die je niet meer wilt, of wil je van kleur veranderen? Weg ermee, of maak een vriend  blij. Meer informatie over het grotere kleurplaatje volgt in een artikel in mei over kleurgebruik in de tuin.

Kortom:  April is een goede maand om planten te poten, te verzetten, te scheuren, of uit te dunnen. Succes!

Meest recente berichten