Gras en borders

GRAS EN BORDERS

Een heerlijk stadshuis is net aangekocht, waarbij huis én tuin een flinke opknapbeurt kunnen gebruiken. De wensen zijn ruimte, gras, beschutte zitplek in de zon, opslagruimte voor grasmaaier én surfplanken en een beplantingsplan voor groei en bloei in alle seizoenen.

Dit past met het nieuwe ontwerp allemaal in de tuin van 10 meter diep en 6,5 meter breed. Aan de achterwand van de tuin komt een combinatie van schuur en veranda, die de terrasplek maar half overdekt, waardoor de zon alle ruimte heeft. Een druif zal de veranda gaan bekleden.

Links en rechts van het pad van het huis naar de veranda zijn brede borders aangelegd, waarmee het pad minder aanwezig zal zijn. Links een schaduwborder met heesters, wintergroen als de Ceanothus en bladverliezend als Viburnum opulus, vaste planten in verschillende hoogtes als Digitalis, Anemone, Aster ‘Little carlow’, Astrantia, Euphorbia Robbiae en Geranium Phaeum. Rechts van het pad een lagere border met een lage Ceanothus, rozen en vaste planten geschikt voor halfschaduw; Salvia, Alchemilla mollis en luchtige stengels van Salvia uliginosa en Agastache daar tussendoor. Langs de schutting rechts nog een border rondom de laagstam leipeer met zonaanbidders als Echinacea, Lavendula, Papaver, Kalimeris en Nepeta.

Links is een prachtige ranke sierappel geplant, Malus Toringo, om het fruitthema tegenover de leipeer te herhalen. Voor het achterterras hebben we aan weerszijden van het grasveld 2 plantvakken gemaakt om vanaf de zithoek achterin vlakbij de bloemen te zitten. Bij het huis is een klein terras gemaakt met genoeg ruimte voor een zitplek met middagzon.

Voorjaarsbollen als Narcissus, Tulipa, Spaanse Hyacinthus, Fritillaria persica en massa’s Alliums zijn ook gelijk gepoot, zodat in het voorjaar de tuin vroeg kan starten met bloeien.

Meest recente berichten